A Ganoderma lucidum gomba története
 

A gyógynövények királya: a Ganoderma
 

A porított ganoderma gomba fogyasztása mindenki számára előnnyel jár, legyen szó megelőzésről, már meglévő betegség kezeléséről, kiegészítő terápiáról, vagy regenerációról. Legmegfelelőbb választás az organikus ganoderma, mely a lehető legtermészetesebb formában tartalmazza az összes hatóanyagot.

Ahogy őseink az éltető táplálékot, úgy a gyógyulást is a természetben keresték. Évezredes tapasztalatok bizonyítják a gyógygombák emberi szervezetre gyakorolt kiemelkedően pozitív hatásait. A gyógygombák valóságos vitaminbombát jelentenek, nagy szerepük van az egészséges táplálkozásban, hasznosak az elhízás ellen, kiválóan támogatják a diétát, és rengeteg értékes tápanyaguk révén elősegítik a szervezet önregenerálódási képességének helyreállását. Különösen a mai rohanó világban, a modern kori betegségek és népbetegségek megjelenésének idején aktuális figyelmet fordítanunk a természet által kínált, szervezetünkkel tökéletes összhangban lévő gyógygombák természetes erejére.

 

Takács Ferenc kertészmérnök-gyógynövényszakértő elmondása alapján a legfontosabb gyógyító gombafajok a következők: a laska-, a csiperke-, a gyűrűs tuskó-, a tüske-, a petrezselyem-, a bokros-, a sün-, az oroszlánsörény-, a téli fülőke-, a gyapjas tinta-, az ízletes vargánya-, a barna gyűrűstinóru-, a júdásfüle gomba, az óriás pöfeteg, a bükkfa-, és a lepketapló, valamint az egyre ismertebb és elismertebb pecsétviaszgomba, vagyis latin nevén ganoderma lucidum.

 

A ganoderma gomba több ezer éves múltra tekint vissza a kínai orvoslás történetében. A kínaiak a ganodermát a gyógynövények királyának tartják, használata az uralkodók kiváltsága volt korábban.  Wu kínai császár a halhatatlanság gombájának nevezte. Értékes orvosságnak, az uralkodók gyógyszerének tekintették, és hittek abban, hogy a gomba fogyasztása elősegíti a fiatalság, az egészség és az életerő fenntartását. A keleti filozófia szerint a gomba értékes összetevői mellett mágikus erejénél fogva is alkalmas a legkülönfélébb betegségek gyógyítására, amire a gomba egyik neve, a „Ling Zhi” is utal, ami „spirituális erőt” jelent. Sheng Nong, a kínai gyógyfüvészet atyja 365 bevizsgált gyógynövény közül a ganoderma lucidumot helyezte az első helyre a Herbal Pharmacopeia című könyvében, melyet a gyógyfüvészetben a mai napig alkalmaznak.

A ganoderma lucidum – magyar nevén pecsétviaszgomba – több száz vitamint és antioxidánst tartalmaz az emberi szervezet számára legjobban felhasználható, természetes formában, mégis legfontosabb hatóanyagai a szerves germánium és a poliszacharidok. A ganoderma gyógyhatásait számos kutatóintézet eredményei támasztják alá, így az Angol Rákkutató Intézet felmérései (United Kingdom Cancer Research Institute), valamint a Taipei-i Orvostudományi Intézet két professzorának – professzor Ta-Cheng-nek és professzor Tung Ui-Chi-nak – kutatásai is a következőket támasztják alá: A ganoderma „orvosi ellenőrzést” végez a szervezetben, megtalálja a bújkáló betegségeket, méregteleníti a szervezetet, feltölti és regenerálja a sejteket és ezzel helyreállítja a szervezet természetes öngyógyító mechanizmusát.

 

A ganoderma  gomba orvosilag igazolt hatásai:
 

- segít helyreállítani a szervezet megbomlott egyensúlyát, megoldást jelent a túlsavasodás és a méreganyagok okozta betegségek sokaságára, mivel a panaszok okának megszűnéséhez járul hozzá

- erősíti az immunrendszert

- intenzíven tisztít és méregtelenít, a lerakódott és felhalmozódott méreganyagok eltávolításában jelentős szerepe van

- akár másfélszeresére növeli a vér oxigénfelvevő képességét, ezáltal segíti a szellemi és fizikai erőnlét fenntartását, a szervek normál oxigénellátottságát

- szabályozza a vérnyomást

- csökkenti a koleszterin- és vércukor szintet, segít a hasnyálmirigy normál funkciójának helyreállításában

- mérsékli a vérlemezkék felhalmozódását, ezzel jelentősen csökkenti a trombózis esélyét

- vértisztító hatású

- hatásos az agyi érelzáródások, a szívinfarktus, az agyvérzés és a szívtáji szorítás esetén

- növeli az ellenálló képességet a stresszel, fizikai megterhelésekkel, kimerültséggel szemben

- gyomorbántalmak, gyomor- és nyombélfekély kezelésében jelentős szerepe van

- vírus- és baktériumölő hatású

- hatékony ízületi gyulladások, fájdalmak esetén

- gyulladáscsökkentő hatású

- megakadályozza az antigének által okozott allergiák megjelenését a hisztamin termelő sejtek meggátlásával

- segít a hormonháztartás egyensúlyi állapotának helyreállításában és fenntartásában

- segít a rák megelőzésében

- kiemelkedő hatékonyságát számos rákos esetben bizonyították, hatékonyan pusztítja a rákos sejteket, és segít megakadályozni kialakulásukat

- csökkenti a kemoterápia mellékhatásait

- sejtszinten regenerál

 

A porított ganoderma gomba fogyasztása tehát mindenki számára előnnyel jár, legyen szó megelőzésről, már meglévő betegség kezeléséről, kiegészítő terápiáról, vagy regenerációról. Legmegfelelőbb választás az organikus ganoderma, mely a lehető legtermészetesebb formában tartalmazza az összes hatóanyagot.

 

A gomba íze igen keserű, ezért fogyasztása porított, organikus ganodermát tartalmazó kávé formájában kifejezetten előnyös, hiszen ilyen formában kellemes, finom, egészséges ital gondoskodik szervezetünk tökéletes regenerálódásáról. Az organikus ganodermát tartalmazó kávék és italkülönlegességek a kíméletes és szakszerű előállítási eljárásnak köszönhetően megőrzik a ganoderma összes értékes tulajdonságát, kiegészítve a kávé pozitív összetevőivel, mindezt a kávézás káros mellékhatásai – mint a savasítás, vagy a túlzott koffeinbevitel – nélkül.


Poliszacharidok


A poliszacharidok nagyszámú jelenléte a gombában a gyógyhatás egyik fontos tényezője.
Az emberi szervezet működésében alapvető szerepet játszanak a szénhidrátok: a monoszacharidok és a belőlük felépülő poliszacharidok. Változatos szerkezetű antitumor poliszacharidok jellemzik a
Ganoderma lucidumot.  A poliszacharidok forró vizes kivonata a termőtestekből, a spórákból és a
micéliumtenyészetekből egyaránt készíthető (Huie és Di, 2004, Bao és mtsai, 2001, 2002).
A legjelentősebb poliszacharid a ganoderán-A, ganoderán-B, ganoderán-C.
Elsősorban ezek a poliszacharidok játszanak szerepet a gomba immunrendszert erősítő hatásában, ami a rákos megbetegedések kemoterápiás kezelése során fellépő mellékhatások enyhítésében is döntő szerepet játszhatnak.
A poliszacharidoknak antivirális hatásuk is van, valamint vérnyomás- vércukor- és
koleszterinszint-csökkentő hatással is rendelkeznek.


Nukleotidok
 

A gomba vizes-alkoholos kivonatában jelenlévő adenozin trombózist megelőző hatását pár éve igazolták.
 

Aminosavak, fehérjék

A pecsétviasz gomba termőtestében kimutattak szabad aminosavakat, oldható fehérjét, és egy ún.
ling zhi-8 immunmodulás hatású proteint. Ez utóbbi teljes aminosav-szekvenciáját megállapították:

110 aminosav alkotja, acetilált aminosav-véggel. Aminosav sorrendje és a feltételezhető
másodlagos szerkezete alapján az immunglobulinhoz hasonlít.


Terpenoidok


A Ganoderma nemzetség lanosztán típusú triterpénjei a jellemző előforduló vegyületek. Ez a
poliszacharidok mellett a másik olyan vegyület, ami jelentős mértékben hozzájárul a gomba
gyógyhatásának kialakulásához. A nagymértékben oxidált, lanosztán szerkezetű triterpének közül a
legismertebbek a ganoderma sav (A, B, C1 és C2), a ganosporin sav (ami csak a spórákban van
jelen), illetve a lucidénsav-A és a lucidon-A. A ganodermasav közvetlenül szerepet játszik az
allergiás tünetek enyhítésében, ami a gyulladási folyamatok kialakulásának gátlásában, illetve a
hisztamin felszabadításában mutatható ki.

A pecsétviasz gomba termőtestének íze igen keserű. Ezért az ízért is a magasan oxidált lanosztántípusú vegyületek a felelősek, de különböző mértékben. Íz-intenzítás alapján a vegyületek sorbarendezhetőek: lucidénsav D (nem keserű) < ganoderánsav C < lucidon A < lucidénsav A <<
ganoderánsav B < lucidénsav B, C, E (legkeserűbb).
A keserű íz csak a termőtestekre jellemző, a micéliumban nem tapasztalható, erőssége változik a termesztési körülményektől, illetve az erősség függ a gombatörzstől is (Hikino és társi, 1991).
A gyógyhatás és a keserű íz közötti kapcsolat még nem tisztázott.


Egyéb biológiailag aktív anyagokA gomba egyéb biológiailag aktív anyagai közül említést érdemelnek a lektinek, a germánium, az
olajsav és a cerebrozidok.

 

Intelmek a Ganoderma lucidum gombával kapcsolatban:

Nem ajánlott,vagy csak óvatosan adagolható együtt vérnyomáscsökkentőkkel, véralvadásgátló és nyugtató hatású készítményekkel,ez esetekben alkalmazása előtt orvosi konzultáció javallott!
Sziv és érrendszeri betegség esetén szintén orvosi konzultáció javasolt!

 

Adagolás
 

Ajánlott mennyiség 0-2 gramm/nap
Szájon át, naponta 1,5–9 gramm kivonatot fogyasztva álmosság, szomjúság, puffadás,
gyakoribb vizelés és székletürítés fordulhat elő, esetleg növekszik az izzadás vagy
kiütést is okozhat. Nagy adagban (1–2 g) bevett C-vitamin mérsékeli
vagy megszünteti a melléktüneteket,illetve a bevitt mennyiség csökkentése szükséges.
Véralvadás-gátló hatása miatt figyelembe kell venni más, ilyen hatású gyógyszerek (pl. aszpirin,
warfarin) egyidejű alkalmazásának veszélyét,orvosi konzultáció szükséges!


Személyes és ismerősök tapasztalatai és visszajelzései alapján azt tudom mondani,hogy minden
ember más,ahogy az egészségi állapota is,ezért ajánlatos kitapasztalni kinek mi az a mennyiség,illetve melyik az a napszak,amikor a fogyasztása számára megfelelő.
Én azt ajánlom mindenkinek,hogy kezdjen egy harmad mokkás kanálnyi mennyiséggel,ami tapasztalatom szerint egy kellemes aktivitást ad a nap bármely szakában. Este alvás előtt egy fél mokkáskanállal fogyasszon. Majd amennyiben ezek a mennyiségek nem hoznak különösebb hatást fokozatosan lehet emelni a mennyiséget és tesztelni kinek mi a megfelelő.
Mivel a pecsétviaszgomba valóban hatásos,amennyiben kellemetlen testi érzetek jelennek meg (ami a működésének a visszajelzése) abban az esetben csökkentsék a bevitt mennyiséget,vagy szüneteltessék a fogyasztást pár napig,vagy amig a tünetek elmúlnak.

 

Fogyasztási módok


A ganoderma örleményeket el lehet fogyasztani száraz,őrölt formában kiskanállal,majd vizzel öblitve lenyelni. Ebben a formában inkább a szárazanyag fog hasznosulni,bizonyos hatóanyagok ilyenkor nem szabadulnak ki a fás szerkezetből és felszivódás előtt megemésztődnek.
Teának,kávénak főzve a gombában lévő hatóanyagok kioldódnak a kemény,fás szárazanyagból
és fel tudnak szivódni még azok megemésztése előtt,éppen ezért mindkét beviteli módnál más hatást tapasztalhatunk.


Ne fogyasszon pecsétviaszgomba készitményeket terhesség és szoptatás ideje alatt!
4 éves kor alatt nem ajánlott,de fölötte is csak igen mérsékelten.
A Ganoderma lucidum - Pecsétviaszgomba - Ling Zhi - Reishi örlemény
nem minősül gyógyszernek,igy az emlitett gyógyhatások nem elvárhatóak szedésekor,
illetve szedése nem helyettesiti a gyógyszeres terápiákat!

A fent emlitett információk kizárólag tájékoztatás jellegűek! 

 


Források:
https://www.presztizs.com/eletmod/egeszseg/a-gyogynovenyek-kiralya-a-ganoderma